Brosuri retete

Rețete pentru Afecțiunile renale

Nu există niciun motiv pentru care persoanele cu diverse boli cronice ar trebui să mănânce meniuri plictisitoare, fără gust, doar pentru că sunt la regim… nu trebuie să uităm că dacă nu există un minim de plăcere alimentară, dietele, oricare ar fi ele, se vor ȋncălca, mai devreme sau mai târziu. Din păcate, pe termen lung, modificările comportamentului faţă de actul alimentar nu au făcut altceva decât să permită ,,instalarea’’ a ceea ce numim ficat gras, afecțiuni cardio-vasculare, afecțiuni renale etc.

Vă invit să testaţi câteva reţete care, deși sunt concepute pentru diverse patologii, pot fi mâncate cu aceeași plăcere și de restul familiei. Absolut delicioase zic eu …. aștept și părerea voastră.


Afecțiunile renale se instalează atunci când rinichii nu mai reușesc să elimine eficient deșeurile din sânge, adică nu mai au o activitate de filtrare corectă. Măsura cea mai la îndemână este intervenția în alimentația zilnică, limitând consumul de mezeluri, afumături, murături, în general alimente care conțin multă sare. Edemele datorate retenției de apă în organism apar în afectări importante a funcției renale, hepatice sau cardiace. Mâncarea poate fi la fel de gustoasă dacă înlocuim sarea cu sucul de lămâie, acolo unde se poate, sau apelăm la condimente de tipul busuioc, mărar, leuștean, mentă, chimen… Mulți medici recomandă limitarea proteinelor incluse în dietă, dar corect este să nu renunțăm la proteine pentru a nu avea surprize în funcționarea altor sisteme, ci să ne orientăm pe proteine de calitate din carnea de pasăre sau pește, din linte sau mazăre, eliminând cărnurile procesate industrial, mezelurile, cârnații, cremwurștii, alimentele de tip fast-food etc.

În afecțiunile renale severe trebuie avut în vedere aportul de fosfor, potasiu și bineînțeles de sodiu, din alimentele consumate.


Dr. Camelia Ștefănescu– MD, ND, MSN
Medic Nutriționist al Loturilor Olimpice de Canotaj feminin și masculin ale României – www.stop-dieta.ro
Specialist ESWT – www.shockwave-romania.ro
Diagnoză globală – www.medtec.at


Alimentatie
Burger de curcan cu aioli de piersici si tarhon

Burger de curcan cu aioli de piersici si tarhon

Ingrediente: 450 g carne de curcan, tocată, 1 linguriță muștar, 1 linguriță usturoi pudră, 1 linguriță oregano...

 

Mai mult
Alimentatie
Salata de linte cu somon

Salata de linte cu somon

Ingrediente: 1 lămâie, 1 legătură de mărar proaspăt, 2 lingurițe muștar, 60 ml măsline extra virgin, 1 ardei...

Mai mult
Alimentatie
Spaghete Alio Olio

Spaghete Alio Olio

Ingrediente: 300 gr spaghete (înainte de a fi pregătite), 1/2 ceașcă ulei de măsline extra virgin, 3 căței de usturoi..

Mai mult