Am creat categoria „Aproape de comunitate” pentru a vă prezenta eroii zilelor noastre. Oameni care sunt adevărate surse de inspirație și care se implică în ajutorarea semenilor lor. Impactul activităților lor se remarcă în comunitățile din care fac parte și dorim să vă prezentăm frumoasele lor realizări.

Rămâneți “Aproape de comunitate”!

Farmaciile Alphega și Crina Coliban, aproape de părinți și copii cu sfaturi sănătoase și utile

Farmaciile Alphega, în colaborare cu Crina Coliban, doresc să vină în întâmpinarea părinților și copiilor cu sfaturi și recomandări personalizate de calitate, pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, încă de la cele mai fragede vârste.

Mai mult
Ines Nerina, privește partea dulce a vieții

Ines Nerina este o tânără de 25 de ani, absolventă a facultății de litere care și-a dorit toată viața să fie profesoară de engleză, însă viața a surprins-o cu un diabet care i-a schimbat total cariera, astăzi fiind "profesoară de diabet" pe internet.

Mai mult
Hope and Homes for Children

Echipa Alphega: Povestește-ne pe scurt despre istoricul și misiunea Hope and Homes for Children (Speranță și Case pentru Copii) în România.

Am început în 1998. De atunci, readucem copiii în familii sau în alternative familiale. Închidem orfelinatele și punem umărul la crearea unui sistem de protecție centrat pe nevoile fundamentale ale copilului, de afecțiune, atașament și iubire. După începuturile din Maramureș, ne-am regăsit cu proiecte prin toată țara, iar orfelinatele sunt închise unul câte unul. În locul lor, copii sunt plasați în adopție, în asistență maternală, înapoi în propriile lor familii, în plasament familial sau în case de tip familial. Am terminat un studiu, o proiecție de impact asupra sistemului de protecție a copilului și am concluzionat că, în România, până în 2027, vor fi închise toate orfelinatele de tip vechi. După 2027, niciun copil nu va mai suferi trauma instituționalizării în țara noastră.

Mai mult
AIVI

Echipa Alphega: Când ați lansat proiectul și care este misiunea AIVI (Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune)?

Iulia Dromereschi: În 2012, am inițiat primele acțiuni în Cluj-Napoca: un prototip de ConvoClub (pe atunci, sub forma unor întâlniri ale pasionaților de limbi străine în cafenele) și co-organizarea variantei locale a inițiativei Schimb de Cărți (deja existentă la nivel național, și care acum se mai organizează doar în Cluj și în București). Nu eram nici măcar un grup informal. Văzând că ideile prind și că oamenii sunt încântați, am „plusat” și, în 2016, când ConvoClub exista deja de doi ani, am înființat oficial asociația.

AIVI are ca misiune promovarea, susținerea și implementarea incluziunii social-culturale prin metode non-formale. Pe românește, urmărim să ajutăm oamenii să își găsească mai ușor locul în societate și să se accepte, înțeleagă și aprecieze unii pe ceilalți, indiferent de cultura din care provin și de limba pe care o vorbesc. Organizăm activități care ajută și beneficiarii, și voluntarii, iar poveștile de succes ne parvin de ambele părți ale sistemului.

Mai mult
Asociația Alegria

Echipa Alphega: Cum a luat naștere Asociația Alegria? Descrieți-ne un pic și oamenii care fac parte din această asociație.

Delia Bob: Asociaţia Alegria a luat fiinţă în decembrie 2013, din dorinţa puternică de a crea o iniţiativă de educaţie nonformală viabilă, dedicată copiilor, tinerilor şi adulţilor. Practic, am creat Asociaţia Alegria într-un moment de preaplin, în care am simţit că abilităţile noastre profesionale pot fi transferate într-un mod mai creativ, mai dinamic şi mai eficient în contextul oferit de un ONG. Echipa este formată din oameni din medii profesionale diferite, astfel încât avem o imagine din mai multe perspective a fenomenului educaţional şi a impactului acestuia asupra comunităţii şi societăţii. 

Mai mult
MamaPan

Echipa Alphega: Cum a apărut MamaPan?

Irina Sorescu: Brutăria Socială Mamapan s-a născut din dorința de a oferi locuri de muncă stabile și decente unor mame aflate în situații de vulnerabilitate: mame care își cresc singure copiii, mame care nu au avut acces la educație și, prin urmare, nu aveau calificare profesională, trăind permanent într-o situație de incertitudine și precaritate, cu slujbe sezoniere și fără acces la asigurări de sănătate sau credite bancare.

Mai mult
Climb Again

Echipa Alphega: Cum și când a luat ființă echipa Climb Again? Și mai ales, care îi sunt obiectivele?

Claudiu Miu: Asociația Club Sportiv Climb Again a luat naștere în februarie 2014. Misiunea Climb Again este de a ajuta copiii și tinerii cu dizabilități să își descopere adevăratul potențial, dându-le șansa de a trăi o viață normală, o viață împlinită. Prin ceea ce facem zi de zi, oferim copiilor cu nevoi speciale un cadru de siguranță, ajutându-i să își depășească limitele, dezvoltându-le abilitățile de viață independentă și de reintegrare socială.

Mai mult
Asociația umanitară NOROC Tulcea

Echipa Alphega:Ați fost profesor de limbă engleză, sunteți pasionat de fotografie și dedicat comunității tulcene. Cum ați reușit să îmbinați atât de frumos toate acestea?

Petru Șolcă: Multe lucruri vin în viața omului în mod natural: se potrivesc cu educația primită acasă sau la școală și omul le ”croiește” pe măsura lui. Altele vin întâmplător, din voința divină sau ce explicație poate să ofere acel om. În ceea ce mă privește, am încercat deseori să fac și alte lucruri, pe lângă meseria de profesor, m-am simțit atras de muzică și de fotografie și de activități umanitare. Toate acestea cu scopul ca, pe măsură ce înaintez în vârstă, să evit pe cei trei ”R”: Rutina, Rugina și Ruina.

Mai mult
Dăruiește Aripi

Echipa Alphega: Alina, cum devine un om voluntar? Care îi sunt motivațiile?

Alina Pătrăhău: Aș vrea să existe un proces care să-i ducă pe toți din punctul A în punctul B, dar nu este. Un om ar trebui, în primul rând, să își dorească asta din tot sufletul. Nu știu care este motivația fiecăruia, însă de obicei celor în cauză li se întâmplă un lucru pentru care simt nevoia să ofere ceva înapoi. Voluntariatul este cel mai ușor mod de a da înapoi destinului, iar mulți aleg societatea civilă în rol de destin. O altă rută este cea a tinerilor.Ei cresc fără un scop, în ultimul timp. Dacă acum nu mai mult de zece - douăzeci de ani încă ne mai luptam cu nevoile primare, având acea teamă pentru ziua de mâine, ignorând total nevoile spirituale, astăzi tinerii au trecut la un alt nivel. Ei simt nevoia să îmbine cele două scopuri în viață: cel material și cel spiritual.

Mai mult
EMMA

Echipa Alphega: Bianca, îți mulțumim că ți-ai luat din timpul tău să ne răspunzi la câteva întrebări. Pentru cei care nu au auzit despre organizația E.M.M.A., povestește-ne un pic despre istoricul acesteia?

Bianca Brad: Eu vă mulțumesc pentru interes și pentru șansa oferită de a mai povesti despre E.M.M.A.. Mi-e greu să vorbesc doar "un pic" despre proiectul de suflet care mi-a schimbat viața... proiect născut în urma morții fetiței mele, Emma-Nicole, a cărei inimioară s-a oprit cu câteva zile înainte de naștere. S-a întâmplat în 2007, iar șocul emoțional uriaș a fost agravat de faptul că la vremea aceea, în Romania, pierderea unei sarcini era un subiect tabu și nu există nicio formă de ajutor pentru astfel de situații, lucru constatat în urma căutărilor mele frenetice de a înțelege stările bulversante prin care treceam, amplificate de faptul că cei din jurul meu nu știau cum să mă ajute.

Mai mult