Caderea parului la barbati

Caderea parului la barbati

Incepe pe furis, fruntea devine mai inalta, parul din spate devine tot mai rar. Fiecare al doilea barbat se confrunta cu caderea parului, mai mult sau mai putin puternica.

 

Ciclul cresterii parului

Firele de par au un ciclu de viata relativ scurt, intre doi si sase ani. In tot acest timp sunt implicate intr-un ciclu de crestere: faza 1: cresterea este vizibila, faza 2: se opreste. Dupa aceasta faza de crestere epuizanta firul de par intra in repaus intre 2-4 luni, dupa care cade (faza 3). Prin acest proces natural, pierdem zilnic in 80 si 100 de fire de par. In aceeasi radacina de par se formeaza un nou fir care iese prin pielea capului. Ce se intampla insa cand ciclul natural de crestere este dezechilibrat, parul devine mai subtire si mai putin?

 

Calvitie determinata ereditar

Atunci cand parul incepe sa se rareasca in zona fruntii sau in crestet, aveti de-a face cu o predispozitie pe care ati mostenit-o de la parinti. Hormonii sexuali masculini (androgeni)  joaca un rol esential pentru calvitia masculina.

Calvitia conditionata ereditar este cauzata de o sensibilitate mostenita a radacinii firului de par, in anumite zone ale capului, la produsii de descompunere ai testosteronului (Dihidrotestosteron). Tratamentele moderne folosesc substanta activa Alfatradiol, care inhiba descompunerea testosteronului la nivelul pielii capului.

In cazul caderii ereditare a parului, bulbul firului de par reactioneaza ca o mimoza la hormonul care stimuleaza cresterea parului. In radacina parului din zonele afectate, exista foarte multi receptori la dihidrotestosteronul care afecteaza cresterea parului. In plus, enzima care transforma testosteronul in dihidrotestosteron este foarte activa in acest caz.

Ambii factori contribuie la scurtarea si subtierea parului. In final, firele care cresc sunt foarte subtiri si din ce in ce mai scurte. Acest tip de calvitie poarta numele de Alopezia androgenetica.

 

Calvitia difuza

Caderea parului este uniforma la nivelul intregului scalp, fara o localizare demarcata? In acest caz avem de-a face cu o calvitie difuza. Bulbul parului este intact, insa nu este suficient de bine hranit cu aminoacizi (cum ar fi cistina) si vitamine din grupa B.

Iata si consecintele: bulbul firului de par isi inceteaza la un moment dat activitatea. Durata de viata a firului scade si parul cade timpuriu. Se observa o cadere accentuata a parului, care necesita tratament, atunci cand se pierd peste 100 de fire /zi. In farmacii sunt disponibile medicamente disponibile fara reteta, care asigura firului de par necesarul de aminoacizi, sulf si vitamina B.

 

Calvitia circulara  

O alta forma de cadere a parului este cea circulara (Alopecia Areata). Aceasta forma deosebita de cadere a parului este caracterizata de spatii bine delimitate de calvitie, de diferite marimi. Alopecia areata are o cauza infectioasa si este de cele mai multe ori reversibila. Cauza nu este cunoscuta, insa medicii sunt de parere ca sunt implicate procese imunologice (care afecteaza mecanismul de aparare al corpului). Factorii genetici joaca si ei un rol, dat fiind faptul ca in aprox. 25% din cazuri, afectiunea apare la mai mulsi membri ai aceleasi familii.

Tratamentul caderii circulare a parului necesita un consult medical si recomandari din partea specialistului.

Cateva cifre interesante

 • Numarul firelor de par de pe cap: circa 100.000
 • Cresterea lunara a parului: 1 centimetru
 • Totalul productiei zilnice de par: 30 metri
 • Durata de viata a unui fir de par: intre doi si sase ani
 • Fire de par pierdute zilnic: intre 80 si 100

 

Stiati ca:

 • Parul barbatilor creste mai repede decat parul femeilor
 • Parul creste mai repede la temperaturi mai ridicate
 • Parul creste mai lent odata cu inaintarea in varsta
 • Tunsul sau rasul nu influenteaza cresterea parului
 • Parul barbatilor este mai dens decat parul femeilor
 • Culoarea parului si numarul firelor de par scad odata cu varsta