Cura detox cu alimente alcaline

Cura detox cu alimente alcaline

Este considerata arma minune impotriva kilogramelor in plus si pentru detoxifiere organismului: cura detox. Va oferim mai jos cateva raspunsuri privind modul in care functioneaza.

Ce este o cura detox?

Denumirea "Detox" este abrevierea cuvantului din engleza "detoxifiere", care se refera la eliminarea toxinelor din organism. Curele detox nu reprezinta o noutate, fiind aplicate de medicina alternativa de multe sute de ani.

 

Ce combate cura detox?

Un aspect obosit, cateva kilograme in plus, o stare generala de epuizare si lipsa de energie – poate va suna cunoscut. Toxinele zilnice sub forma nicotinei, alcoolului, cafeinei, stresului, alimentatia nesanatoase si miscarea insuficienta afecteaza sanatatea organismului. 

In principiu, organismul dispune de mecanismele necesare pentru eliminarea independenta a toxinelor. Insa atunci cand factorii se insumeaza pe o perioada mai lunga de timp, pot aparea semnele suprasolicitarii, iar organismul nu mai face fata detoxifierii.

Curele detox isi propun sa combata exact aceste stari de epuizare si sa readuca organismul la o starea ideala de echilibru.

Ce se intampla in timpul unei cure detox?

In timpul curei detox, se produce o eliminare a toxinelor din organe precum ficat, bila, intestin, piele, sistem limfatic. Organismul trece printr-un proces de purificare, metabolismul este stimulat, tensiunea arteriala, colesterolul si glicemia scad. In acelasi timp puteti elimina eventualele kilograme in plus.

Exista doua raspunsuri la intrebarea privind modul in care functioneaza curele detox:

 1. Exista cura detox pe baza de sucuri naturale obtinute din legume si fructe si renuntarea la alimentele solide.
 2. Cura detox care permite numai consumul de alimente alcaline.

 

Aspecte de retinut pentru urmare unei cure detox

Indiferent de cura detox pentru care optati, trebuie sa retineti urmatoarele aspecte:

 1. Este foarte importanta asigurarea unei cantitati suficiente de lichide. In mod ideal, se recomanda o cantitate zilnica de 2-3 litri de apa plata sau ceai de plante neindulcit.
 2. In timpul curei detox nu trebuie depasit un consum caloric de 800 kcal/zi . De asemenea, trebuie optata o alimentatie variata pentru a evita eventualele carente de nutrienti, minerale sau vitamine. In cazul dietelor mai lungi, se recomanda solicitarea unei recomandari medicale. 
 3. Fumatul, consumul de alcool, cafeina si dulciuri trebuie evitate complet in timpul curelor.
 4. Somnul suficient, pauzele din timpul zilei vor ajuta la regenerarea organismului.
 5. Sportul de intensitate moderata este benefic in timpul curelor. Gimnastica si yoga activeaza sistemul limfatic si stimuleaza circulatia sangelui.

Curele de detoxifiere trebuie urmate numai daca organismul indeplineste conditiile fizice.

Curele detox nu sunt recomandate oricui

O conditie esentiala pentru o cura detox este o buna stare de sanatate. Persoanele care se confrunta cu probleme de sanatate, cum ar fi insuficienta renala sau care au suferit de tulburari alimentare nu ar trebui sa urmeze astfel de diete fara supravegherea medicului. 

De asemenea, curele detox nu sunt recomandata femeilor insarcinate, celor care alapteaza si nici copiilor.

 

Cura detox cu alimente alcaline

Aceasta forma permite consumul de alimente solide.

Starea de bine a organismului depinde in buna masura de gasirea unui echilibru acido-bazic. Atunci cand consumam cantitati exagerate de alimente care formeaza acizi, cum ar fi zaharul sau carnea, organismul trebuie printr-o stare de acidifiere in acces. Organele de detoxifiere nu reusesc sa descompuna eficient acizii, iar substantele nocive ajung in tesutul conjunctiv. Astfel, ajungem sa luam in greutate, sa ne imbolnavim cu usurinta, sa nu mai reusim sa ne concentram.

Pentru restabilirea echilibrului intre acizi si baze, cura detox presupune un consum exclusiv sau predominant de alimente alcaline. O nutritie alcalina va asigura organismului minerale si nutrienti usor de asimilat, simplificand functia organelor de detoxifiere. 

In principiu, indiferent de aceasta cura, se recomanda ca alimentatia sa constea in materie de 20% din acizi si 80% din alimente alcaline.

 

Alimente alcaline: ce putem consuma?

Daca va imaginati ca o cura detox cu alimente alcaline presupune infometare, va inselati Iata doar cateva dintre alimentele care sunt permise intr-o astfel de cura:

 • Fructe coapte si uscate
 • Cartofi
 • Salate cu radicchio sau rucola
 • masline
 • boabe de soia
 • migdale
 • Susan
 • Fructe uscate
 • Condimente, verdeturi
 • In general, aproape toate legumele cu exceptia rosiilor

In mod ideal, in timpul curei detox ar trebui consumate numai alimente bio si pe cat posibil neprocesate.

Ce alimente nu sunt permise?

Nu sunt permise alimentele care formeaza acizi, cum ar fi:

 • Alimente si grasimi de origine animala, mezeluri, oua, carne
 • Cereale, paine, paste
 • Mustar
 • Otet
 • Alune cashew, arahide, fistic
 • Zahar si bauturi dulci
 • Bauturi alcoolice
 • Bauturi cu cafeina
 • Arome si coloranti
 • Gluten

 

Nu exista un raspund general valabil cu privire la durata recomandata pentru o astfel de cura. Fiecare trebuie sa decida individual, in functie de starea personala.

Exista cure care dureaza 21 de zile, insa pentru incepatori se recomanda cure de 3-5 zile, urmand apoi cele de 7-14 zile si in final cele de 21 de zile.